Biothane halsband maken

Een Biothane halsband maken, dat is een leuk idee! Een paar weken geleden kreeg ik het in mijn hoofd om zelf Biothane hondenlijnen te maken. Easypeasy dacht ik! Dat kan ik zelf, leuk! Leuk om te doen en het bespaart geld. Ik ben meteen gaan snuffelen wat ik mooi zou vinden, welke kleuren ik zou willen voor de honden en wat ik dan zou willen gaan maken.

Biothane halsband zelf maken

Biothane is een zeer sterk materiaal dat als vervanging van leer of nylon gebruikt kan worden voor hondenriemen, hoofdstellen, teugels en halsbanden. Biothane is gemaakt uit een sterke laag nylon band met daaroverheen een beschermende laag kunststof. Het is in diverse kleuren verkrijgbaar.

Voordelen van Biothane:

  • Scheurt niet (duurzaam & sterk)
  • Flexibel (ook bij koud weer)
  • onderhoudsvrij, makkelijk te reinigen met water
  • Nauwelijks slijtage

Besteld en hoppa! Even zelf een Biothane hondenriem maken. Top of flop? Wat is Biothane? Biothane is een zeer populair materiaal dat veel in gebruikt wordt bij honden, maar ook bij paarden en andere doeleinden. Het lijkt leer, maar dat is het niet. En het heeft super veel voordelen! Het is eigenlijk een vervanger voor leer en nylon.

Dat is niet zo mijn ding, dus ik dacht dat Biothane niet zo mooi was. Tot ik het een aantal keer voorbij zag komen bij klanten tijdens fotoshoots. Dat waren helemaal geen felle kleuren en rare combinaties, dat was gewoon super mooi en sjiek! Toen was ik dus om, haha.

Halsband Biothane Paracord

Ik heb 3 meter besteld per hond voor de zekerheid. Het is best lastig om de juiste materialen en maten te vinden, dat is wel even een puzzelwerkje. Ik kwam er ook achter dat ik de verkeerde gespen had besteld, helaas. Ik wilde ook een halsbandje erbij maken voor de kleintjes, maar dat moest dus weer een ander soort gesp zijn.

Hou rekening met de delen die je ‘verliest’ door het dubbel te doen bij de musketon en het handvat van de riem. Knip de juiste lengte af. Je kunt het nylon even ‘dichtschroeien’ trouwens, zodat het niet gaat rafelen. Doe de biothane door de musketon heen en doe het een klein eindje dubbel, zodat er ongeveer 2-3 holnieten ruim op passen.

Halsband maken van Biothane

Dan kun je de holnieten erdoor doen en deze dichtslaan met een hamer. Dan ga je aan het andere uiteinde het handvat maken, dus maak een fijn handvat, schuif er nog een ring omheen voor je het vastmaakt. Houd weer rekening met 2-3 holnieten met een mooie afstand. Dan kun je net als in het begin de juiste afstand bepalen voor de gaatjes, gaatjes maken en de holnieten bevestigen.

Biothane halsband maken

Even een Biothane hondenriem maken, dacht ik. Ik wilde het liefst mooie afgeronde uiteindes van het Biothane, maar dat is met een gewone schaar niet te doen. Hier schijn je dus een speciale machine/speciaal apparaat voor te moeten hebben. Dat kost natuurlijk genoeg, waardoor het toch niet meer zo’n ‘betaalbaar’ DIY projectje wordt, haha.

Dat wordt wel prima, maar niet wat ik voor ogen had. Maar de grootste ergernis kwam later… Door het dichtslaan van de holnieten, sla je eigenlijk de holnieten ‘kapot’, ze beschadigen erg. Ik heb het met een handdoek ertussen geprobeerd, daarmee beperkte ik de schade een beetje. Maar ik ergerde me er enorm aan.

Het is een aanrader om gewoon een riem bij een webshop te kopen dus, dan ben je een stuk goedkoper uit en verzekerd van een mooi eindresultaat!

Biothane halsband maken